Menü iOS APP Android APP
HU EN
2016.12.15.

Tizenegyedik félévét zárta a Zsigmond Király Egyetem szenior képzése

December 15-én a Zsigmond Király Egyetem Eötvös terme újra megtelt ötven év feletti hallgatókkal, hogy meghallgassanak egy összefoglaló tudományos előadást, s átvegyék tanulmányi elismerésüket, az egyetem szenior-oklevelét.

Dr. Szatmári Péter rektor úr köszöntőjét követően Dr. Jászberényi József felnőttképzési igazgató úr tartott előadást, aki kiemelte: amikor elindult az idősekkel foglalkozó Gerontoedukációs Kutatóközpont, nem is gondolta, hogy ilyen hosszú utat fognak bejárni. 2009 óta összesen 35 helyszínen tartottak több mint 770 előadást és 400-nál is több tanfolyamot.

„Ha nem hagytuk volna egy percre se abba a tanítást, akkor másfél évig oktattunk volna folyamatosan, annyi tanfolyam és előadás zajlott már a szervezésünkben” - mondta el a Tanár úr.

Jászberényi büszkén jelezte, hogy ez a modell 2009 óta bizony követőkre is talált: módszerüket a helyi igényekre alkalmazva a Pécsi Egyetemen, Bajusz Klára vezetésével, és Nyíregyházán, Semsei professzor vezetésével valósították meg, így a valódi szeniorképzés lassan országos lefedettségű lesz.

Az előadó elmondta azt is, hogy a ZSKE-es teljes szeniorprogram az időskori aktivitás európai uniós irányelvei szerint zajlik, s kifejezetten nem szabadegyetemi képzést tartanak, ahol „ráérő professzorok” szólnak ahhoz a közönséghez, akik általában keveset értenek a szavaikból, de nem is "celebeket" szerveznek, akik az idősödéssel kapcsolatos közhelyeket sorolják fel.

Itt, a ZSKE-n, és a további számos helyszínen az előadások kifejezetten az idősek gondjairól, problémáiról, örömeiről és élménylehetőségeiről szólnak. Tehát arról, hogy hogyan lehet teljesebb és a diszkrimináció ellen hatékonyan fellépő életet élniük.
Ehhez jól ismerik a szakterület nevelési elméleteit és gyakorlatait, s a legkorszerűbbeket applikálják (maga az előadó több éven át személyesen tanulmányozott több ilyen nyugati képzést).
Jelenleg a rendszer tanárainak, szakembereinek száma meghaladja a 100-at,. Az oktatók az intézmény saját tanárai mellett további 11 egyetemről és főiskoláról jönnek tanítani a ZSKE-re.
A Zsigmond Király Egyetem szenior rendszerében több mint 4100-an tanulnak, nagyságrendileg 1000-en az egyetemen, majdnem 700-an pedig második legnagyobb helyszínükön, Pestszentlőrincen.
Nagyon sok hallgatója van még a kispesti, a szentendrei, a rákospalotai és a Kőrösi Művelődési Központban zajló kőbányai képzéseknek is, s több helyszínen tanfolyamokat is tartanak az idősek számára. Külön kiemelte, hogy ebben a félévben indult el a Bicskei Református Idősek Akadémiája, az Ercsi Szenior Akadémia, s most kezdték el a képzéseket Pomázon és Budakalászon is. Budapesten új helyszínként az Aranytíz Kultúrház, a Kazinczy36 nevű kulturális centrum és az Eötvös10 közösségi központ jelent meg.

Jászberényi kiemelte, hogy 2016 márciusában az EMMI védnökséget adott a képzésre, amely ugyan nem jelent anyagi támogatást, de olyan erkölcsi támogatást mindenképpen, amely megsokszorozza a lendületüket, hogy országos hálózatot építsenek. Ennek keretében hívják és várják az önkormányzatok, művelődési intézmények, civil szervezetek jelentkezését, hogy újabb helyszínekkel bővüljenek.

Aki a III. kerületben és annak környéken él, azoknak a Zsigmond Király Egyetem kínál színvonalas szenior előadásokat, tanfolyamokat. A kínálat rendkívül széles, a jobb agyféltekés rajzolástól a szeniortáncig, a jógától a művelődéstörténetig, a memóriatréningtől a szenior számítástechnikai kurzusokon át számos tárgykörben lehet tanulni a Zsigmondon. Az őszi félévben 55 tanfolyam ment le sikeresen.

Szenior hallgatóink részére az új félév 2017. február 23-án csütörtökön, 14 órától kezdődik, s a tanfolyamok kezdési hete a március 20-ai lesz.

A tanfolyamok már január folyamán hirdetésre kerülnek, s a további részleteket is megtalálhatják az egyetem honlapján (www.uni-zsigmond.hu).

2018.08.04 | Oktatás

Tovább lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárás keretében!

A pótfelvételi eljárás keretében augusztus 7, kedd éjfélig lehet jelentkezést benyújtani és hitelesíteni. Tovább

2018.08.02 | Kultúra

A Közbeszerzési Hatóság Pályázati Felhívása

KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA Tovább

2018.07.26 | Kultúra

Rendkívüli nyitvatartás július 27-én, pénteken

Technikai okokból 2018. 07. 27-én, pénteken, Egyetemünk zárva tart. Tovább

2018.07.06 | Oktatás

ZSKE-HUBEI magyar-kínai oktatási együttműködés körvonalazódik

Együttműködés kereteinek kialakításáról tárgyaltak oktatóink a kínai Hubei Tudományos és Technológiai Főiskola vezető képviselőivel. Tovább

Vissza a hírekhez
80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

Feliratkozás a Zsigmond hírlevélre

Képzések

Rólunk

Szervezeti felépítés

Tudományos élet

Kiadványok

Hallgatói közösségek

Erasmus

DPR

Hírek

Események

Média

Kapcsolat

Közhasznúságú információk

Ügyintézés