Menü iOS APP Android APP
HU EN
2017.05.09.

Sikeres Versenyképesség 2017 konferencia a Zsigmond Király Egyetemen

2017 április 28-án tartották jelentős média érdeklődés mellett a ZSKE-n a Versenyképesség 2017 tárgykörű konferenciát, melynek védnöke az Állami Számvevőszék volt. A nagyszabású rendezvényt rendkívüli érdeklődés kísérte, a 200 fős Széchenyi terem színültig megtelt.

Az egyetem hallgatói mellett számos, az üzleti, kormányzati és akadémiai szférából érkező vendég, illetve a kerület középiskolásai ültek a közönség soraiban. A jelenlévőket elsőként Szatmári Péter, a Zsigmond Király Egyetem rektora köszöntötte. 

Az első ülésszak elnöke Hárskuti János tanszékcsoport-vezető volt. A versenyképesség növelése érdekében több intézkedést is hozott a kormány, strukturális változtatásokat hajtott végre, fenntartható pályára állította a gazdaságot - emelte ki Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a konferencia nyitóelőadásában.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke előadását az Alaptörvény rendelkezéseinek felidézésével kezdte, és rámutatott: a közpénzek és a közvagyon hasznosítására vonatkozó alkotmányos alapelvek visszatükröződnek a közpénzek és a közvagyon felhasználását ellenőrző Számvevőszék mandátumának megfogalmazásában is. Domokos László arra is kitért, hogy a Diplomás Pályakövetési Rendszer kapcsán épp a Zsigmond Király Egyetem mutatta fel a legjobb gyakorlatot, mivel az egyetem által kiépített modell élő kapcsolatot teremt a munkáltatókkal, ezzel visszacsatolást és hiteles információkat biztosít a rendszer felhasználóinak.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, aki a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak is tagja, arra hívta fel a figyelmet, hogy a felsőoktatás és a gazdaság nagy mértékben eltávolodott egymástól. Példaként említette, hogy az ÁSZ elnök által is hangsúlyozott közpénzügy nem szerepel a felsőoktatási szakok között.

Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója szerint a versenyképesség növeléséért még sokat kell tennie a kormánynak, az alapokat az ország megteremtette, a költségvetésben is van erre mozgástér. Az MNB ügyvezető igazgatója szerint a bérnövekedés nemcsak motiváló tényező a munkavállalóknak, hanem segíti a gazdaság fehéredését is.
Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a versenyképes város és régiófejlesztés jó gyakorlatait mutatta be előadásában.

Králik Gábor, a FŐGÁZ vezérigazgatója, majd Koncz Péter, a vállalat működésfejlesztési igazgatója kiemelték, hogy 2016. október 1-je óta a Nemzeti Közművekhez tartozó FŐGÁZ már 3,4 millió fogyasztó ellátásbiztonságáért felel, amely egyúttal azt is jelenti, hogy a társaságnak erősebben kell igazodnia a változó fogyasztói elvárásokhoz. A FŐGÁZ-nak nem haladnia kell a modern korral, hanem élenjáróként be kell vezetnie a legújabb kényelmi megoldásokat. A FŐGÁZ középtávú stratégiájában az egyik legfontosabb irányelv a digitalizáció, vagyis az, hogy a vállalaton belül és a fogyasztók számára is minél több ügyintézési folyamatot a rendelkezésre álló modern eszközökkel költséghatékonnyá és kényelmessé alakítsanak át.

Az első panelbeszélgetés résztvevői, Fischer Tamás (az Oberbank AG magyarországi fióktelepének helyettes vezetője), Szabados Richárd (vállalati üzletágvezető, Erste Bank), Tardos Gergely (az Elemzési Központ igazgatója, OTP Bank), Alexa Noémi (a CEU adjunktusa) és Findrik Mária (egyetemi tanár, CEU), remek módon mutatták be, milyen fontos egy adott témát mind akadémiai, mind piaci szemüvegen keresztül vizsgálni. A vita végén a résztvevők meghatározták a szerintük legfontosabb prioritásokat, melyek Magyarország versenyképességének erősítéséhez szükségesek.

A délutáni ülésszakot, melynek elnöke Bayer József akadémikus, a ZSKE rektor emeritusa volt, Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára nyitotta meg Az Ipar 4.0 kezdeményezés, mint a magyar gazdaság digitális átalakulási folyamatának gyorsító sávja című előadásával. A számos statisztikával alátámasztott prezentáció rávilágított arra, hogy a jövőben az Iot és robotizáció milyen fontos szerepet tölt majd be.

Tálos Péter, a JVSZ elnöke előadásában arra világított rá, milyen nehéz az európai elektronikai gyártás versenyképességét erősíteni munkaerőhiányos környezetben, majd reflektált néhány kitörési pontra is. A rendkívül részletes előadásból kirajzolódtak a kihívások, melyekkel Európának szembe kell néznie, ha fel szeretné venni a versenyt Ázsiával.

A délutáni szekció záróelőadását Szűts Zoltán, a ZSKE tudományos ügyekért felelős rektori megbízottja tartotta, aki a versenyképesség soft értelmezésére vállalkozott, miközben azt tárgyalta, hogy a behálózott társadalmak akkor válhatnak versenyképessé, ha kellően fejlett e-közigazgatással, informatikai infrastruktúrával és oktatási rendszerekkel rendelkeznek.
A konferenciát panelbeszélgetés zárta, a moderátor Sulyok Tamás, a ZSKE adjunktusa Csotó Mihálytól, az Információs Társadalom főszerkesztőjétől, Tófalvy Tamástól, a BME adjunktusától és MTE főtitkárától, illetve Sas Istvántól, a ZSKE oktatójából, címzetes főiskolai tanárától az ország digitális versenyképességéről kérdezett.

A konferencián együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Közművekhez tartozó FŐGÁZ Zrt. a Zsigmond Király Egyetemmel (ZSKE) annak érdekében, hogy szakmailag támogassa az egyetemistákat. A FŐGÁZ képviseletében Králik Gábor vezérigazgató, illetve a ZSKE képviseletében Szatmári Péter rektor megállapodtak, hogy kölcsönösen együttműködnek az egyetemi hallgatók szakmai fejlődése, szakmai gyakorlatának biztosítása, az elhelyezkedési esélyeinek növelése érdekében, illetve közös oktatási és kutatási programokat terveznek. Az együttműködésről beszámoló itt olvasható.

2018.08.04 | Oktatás

Tovább lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárás keretében!

A pótfelvételi eljárás keretében augusztus 7, kedd éjfélig lehet jelentkezést benyújtani és hitelesíteni. Tovább

2018.08.02 | Kultúra

A Közbeszerzési Hatóság Pályázati Felhívása

KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA Tovább

2018.07.26 | Kultúra

Rendkívüli nyitvatartás július 27-én, pénteken

Technikai okokból 2018. 07. 27-én, pénteken, Egyetemünk zárva tart. Tovább

2018.07.06 | Oktatás

ZSKE-HUBEI magyar-kínai oktatási együttműködés körvonalazódik

Együttműködés kereteinek kialakításáról tárgyaltak oktatóink a kínai Hubei Tudományos és Technológiai Főiskola vezető képviselőivel. Tovább

Vissza a hírekhez
80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

Feliratkozás a Zsigmond hírlevélre

Képzések

Rólunk

Szervezeti felépítés

Tudományos élet

Kiadványok

Hallgatói közösségek

Erasmus

DPR

Hírek

Események

Média

Kapcsolat

Közhasznúságú információk

Ügyintézés