Menü iOS APP Android APP
HU EN
2012.03.13.

Meghívó: Demokráciajáték az Országházban

\\\"Demokráciajáték az Országházban\\\" címmel 2012 márciusától havonta egy alkalommal rendezvénysorozatot indítunk, melyre ezúton invitáljuk a kommunikáció, média, sajtó iránt érdeklődő felsőfokú képzésben résztvevő hallgatókat.

A törvényhozás modellezését célzó, annak munkájába jobb betekintést engedő programunkkal lehetőséget biztosítunk a kommunikáció, a sajtó, és a média iránt érdeklődő, felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók aktív részvételére - ezzel kívánunk segítséget nyújtani szakmai gyakorlatukhoz.

A rendezvénysorozat rövid ismertetése:

Az egy-egy alkalommal egész naposra tervezett szerepjáték során négy párt, azaz a négy résztvevő középiskolás csoport megvitat egy törvényjavaslatot. Az Országgyűlés működéséhez hasonlóan elsőként bizottságokban vitáznak, majd plenáris ülésen, általános vita keretében. A törvényjavaslat a fiatalokat is érintő témát dolgoz fel (pl. falfirka-készítés törvényi szabályozása) azért, hogy a diákok érintettek, motiváltak legyenek. A játék iskolai felkészüléssel kezdődik, melynek során a csoportok megismerkednek az Országgyűlés működésével, és felkészülnek a vitára kísérőtanáruk és a szervezők segítségével.
A program során a négy csoport mindegyike egy-egy pártot jelenít meg, és igyekszik magáévá tenni a párt gondolkodásmódját, értékrendjét, kapcsolatrendszerét. A pártok érdeklődési körét, véleményét előre rögzítjük: így biztosítjuk, hogy a vitában résztvevő pártok különböző álláspontokat képviseljenek. A játék lehetőséget nyújt közös álláspont kialakítására (frakcióülés), de a szakpolitikai vitán túl (bizottsági ülés modellezése) a pártok közötti vitának is (általános vita) helyet biztosítunk. A játék végén szavazásra kerül sor, ahol a törvényjavaslat vagy elfogadják, vagy elutasítják, továbbá szavaznak az egyes pártok által a törvény szövegéhez benyújtott módosító javaslatokról is. A képviselőcsoportok – megválasztott szóvivők útján – sajtótájékoztatón ismertetik eredményeiket, kudarcaikat, véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvény kapcsán.

A média iránt érdeklődő hallgatókat parlamenti tudósítói szerepjátékra hívjuk! Ennek keretében a törvényhozás épületében az Országgyűlés munkájának, az ott folyó – esetlegesen kevesebb figyelmet kapó, ám arra méltó, és igényt tartó -, fontos tevékenységek megismeréséhez járulunk hozzá: lehetőséget teremtünk arra, hogy a közéleti és politikai újságírás egy szakterületét, a parlamenti tudósítás műfaját a gyakorlatban is megismerhessék.

Meghívónkkal arra invitáljuk a hallgatókat, hogy a „parlamenti tudósító” szerepében kapcsolódjanak a játékba: végigkövethetik a bizottsági és a plenáris ülés eseményeit, majd a program zárásaként sajtótájékoztatón tehetik fel kérdéseiket, készíthetnek interjúkat.

A részvétel feltétele, hogy a játék során készített tudósításokat eljuttatják részünkre: ezt a „törvényalkotás” dokumentációjaként a középiskolások kapják meg, illetve külön hozzájárulással a program további népszerűsítése használjuk fel.

Korábbi sajtótudósítások az eseményről:

1.

2.

3.

A jelentkezések korlátozott számban tudunk fogadni, emiatt kérjük, meghívónk mielőbbi visszaigazolását, az alábbi elérhetőségeinken:

Országgyűlés Hivatala
Társadalmi Kapcsolatok Hivatala

Közönségszolgálat
Kerekes Margit
kerekes.margit@parlament.hu

tel: 441-4596, 30/871-3455

címkék: országgyűlés, verseny,
2018.08.04 | Oktatás

Tovább lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárás keretében!

A pótfelvételi eljárás keretében augusztus 7, kedd éjfélig lehet jelentkezést benyújtani és hitelesíteni. Tovább

2018.08.02 | Kultúra

A Közbeszerzési Hatóság Pályázati Felhívása

KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA Tovább

2018.07.26 | Kultúra

Rendkívüli nyitvatartás július 27-én, pénteken

Technikai okokból 2018. 07. 27-én, pénteken, Egyetemünk zárva tart. Tovább

2018.07.06 | Oktatás

ZSKE-HUBEI magyar-kínai oktatási együttműködés körvonalazódik

Együttműködés kereteinek kialakításáról tárgyaltak oktatóink a kínai Hubei Tudományos és Technológiai Főiskola vezető képviselőivel. Tovább

Vissza a hírekhez
80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

Feliratkozás a Zsigmond hírlevélre

Képzések

Rólunk

Szervezeti felépítés

Tudományos élet

Kiadványok

Hallgatói közösségek

Erasmus

DPR

Hírek

Események

Média

Kapcsolat

Közhasznúságú információk

Ügyintézés