Menü iOS APP Android APP
HU EN
2012.09.06.

Frissíti az elmét és a lelket, ha idősebbek is kinyitják a könyveket

50 fölött irány az iskolapad!

Az országban elsőként a Zsigmond Király Főiskolán végeznek olyan hallgatók az andragógia MA szakon, akik hivatalosan is idősoktató-idősképző egyetemi diplomát kapnak. A ZsKF lelkes tanárai pedig tavaly ősszel útjára indították a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiáját, amelyhez segítő kezet nyújtott a III. kerületi Önkormányzat, és a polgármester, Dr. Bús Balázs.

Immár a 3. félévet kezdi szeptembertől a főiskolán a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája. Az elnevezés kicsit megtévesztő, hiszen nem csak a nyugállományúakat várják, hanem 50 év fölött mindenkit.

- Két kiváló kollégám, Dovala Márta és prof. Szépe György, valamint jómagam kezdtünk el azon gondolkodni, hogyan lehetne bevonni az idősek oktatását a főiskola programjába – kezdte dr. Jászberényi József, a ZsKF Kommunikáció- és Művelődéstudományi Intézetének igazgatója. - Az első félévben 150-200 hallgatónk volt az idősképzésben, jellemzően a magasan kvalifikált emberek jelentkeztek, sok doktori címmel rendelkező is volt köztük. A következő félévben már 300 fölött volt a számuk. Nemrég nyitottuk meg a jelentkezést a következő kurzusokra, amelyek szeptember 20-tól kezdődnek. Nyugat-Európában százezrek tanulnak az idősképzésben, minden magára valamit adó egyetem indít ilyen programot.
A békásmegyeri intézményben előadássorozatot indítanak számos, időseket érintő témakörben, például arról, hogy lassítható-e az öregedés folyamata, milyen lelki, pszichológiai problémákkal kell szembenézni az 50 év felettieknek, de például személy- és vagyonvédelmi ismereteket is átadnak.
- A főiskola számos tanfolyamot is indít az idősebbek számára, például az internet használatáról, de tervezzük a KRESZ oktatását is. Idén csaknem 60 tanfolyami lehetőséget ajánlunk – mondta Jászberényi József.

- Tudjuk, hogy az 50 év fölöttiek jó része még aktív a munkában, ugyanakkor veszélyeztetett helyzetben vannak, hiszen sok munkáltató szívesebben foglalkoztatja a fiatalokat, és nem szereti megfizetni azt a bért, ami a több tapasztalattal bíró kollégáknak járna. Ezen a téren tudnak segíteni?

- A képzések egy része jól használható a munkaerőpiacon. Sok idősebb ember félti az állását, ezért fontosnak tartjuk, hogy olyan kompetenciákat adjunk át, amellyel növekednek a munkában maradási esélyeik, vagy jobb eséllyel nyernek el új állást. Ilyen például a kreatív írás képzés is, amely segít, ha valaki például egy állásinterjúra megy, vagy önéletrajzot küld valahová.

- Sokan úgy gondolják, hogy már túl öregek ahhoz, hogy új dolgokat tanuljanak. Mégis, számos tanulmány bizonyítja, hogy aki rászánja magát, az mintha megfiatalodna. Mi ennek az oka?

- Lélektani szempontból is rendkívül fontos, hogy az idősek tanuljanak. Sok esetben érzik úgy, hogy az évek múlásával elfogy körülöttük a levegő, elveszítik vezető szerepüket a családon belül, kevésbé számít a szavuk a fontos kérdésekben. A munkahelyen is azt sugallják nekik, hogy ideje már átadni a helyüket a következő generációnak. Úgy érezhetik, hogy a felgyorsult tempót már nem tudják követni. Nem nekik szólnak a reklámok, kiestek a kereskedelmileg fontos korosztályból. Ezért is jó dolog tanulni, mert új célt kap az ember, felfrissül a gondolkodása az információktól, feladatoktól, ráadásul új közösségbe kerül, ami jó hatással van a szociális kapcsolataira.

- Aki nem volt soha életében főiskolás, egyetemista, tarthat attól, hogy számára „túl magas” a tananyag, nem tud a többiekkel haladni, és frusztrálhatja, ha miatta kell többet magyaráznia az előadónak. Esetleg szégyell magyarázatot kérni, ha nem ért valamit.

- Annak sem kell megijednie, aki korábban nem vett részt a felsőoktatásban, az előadások ugyanis teljesen közérthető nyelven zajlanak, olyanok is nyugodtan jelentkezhetnek, akik érettségivel, vagy akár szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkeznek.

- Milyen anyagi áldozatot kell hoznia annak, aki jelentkezik az Akadémiára?

- Minden tanfolyam díja 9900 forint/fő (ez már tartalmazza az ÁFÁ-t is), amelyet a Jegyzettárban július első hetétől nyitva tartási időben lehet befizetni. A befizetésről a hallgatók egy igazoló szelvényt kapnak, amelyet az első órán kell bemutatni a tanfolyamot tartó tanárnak. Ha az ingyenes előadássorozaton legalább kilenc alkalommal részt vesz valaki, akkor oklevelet is kap.
A tanfolyamok látogatásának másik lehetősége a Senior Kártya kiváltása, amelynek ára 14.000 forint/fő (szintén ÁFÁ-val). A Senior Kártya tulajdonosa korlátlanul igénybe veheti a nyugdíjas tanfolyamokat a 2012/2013. I félévében.
 

2018.08.04 | Oktatás

Tovább lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárás keretében!

A pótfelvételi eljárás keretében augusztus 7, kedd éjfélig lehet jelentkezést benyújtani és hitelesíteni. Tovább

2018.08.02 | Kultúra

A Közbeszerzési Hatóság Pályázati Felhívása

KÖZBESZERZÉSI KIVÁLÓSÁGI DÍJ - 2018 ELNYERÉSÉRE FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANULÓI SZÁMÁRA Tovább

2018.07.26 | Kultúra

Rendkívüli nyitvatartás július 27-én, pénteken

Technikai okokból 2018. 07. 27-én, pénteken, Egyetemünk zárva tart. Tovább

2018.07.06 | Oktatás

ZSKE-HUBEI magyar-kínai oktatási együttműködés körvonalazódik

Együttműködés kereteinek kialakításáról tárgyaltak oktatóink a kínai Hubei Tudományos és Technológiai Főiskola vezető képviselőivel. Tovább

Vissza a hírekhez
80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

80%

A végzettek 80%-a a szakképzettségének megfelelő szakmában helyezkedik el.

97%

A frissen végzett, állást kereső, Zsigmondos diplomával rendelkezők 97%-a 3 hónapon belül elhelyezkedik.

5. hely

A Zsigmondon végzett hallgatók átlagfizetése az 5. legmagasabb Magyarországon!

Feliratkozás a Zsigmond hírlevélre

Képzések

Rólunk

Szervezeti felépítés

Tudományos élet

Kiadványok

Hallgatói közösségek

Erasmus

DPR

Hírek

Események

Média

Kapcsolat

Közhasznúságú információk

Ügyintézés